Vilka snacks är säkra för hästar?

Publicerad av

Har du nyligen köpt en häst och funderar på vad som faktiskt är säkert att ge den? Då har du kommit helt rätt! I denna text kommer jag nämligen att tipsa om några av dom bästa snacksen som du kan ge din häst, jag kommer även att ge dig en lista på vad du bör undvika att ge din häst. Vi vill ju såklart att din häst ska leva ett långt och hälsosamt liv!

Bra snacks för hästar

När människor tänker på ”snacks”, tenderar en chokladkaka att prioritera en av våra fem om dagen. Tack och lov har våra hästar en mycket hälsosammare inställning när det gäller godbitar och är mer än glada att äta på ett äpple eller morot. Men visste du att det finns en hel mängd andra alternativ tillgängliga som gör säkra godbitar för hästar, när de matas i moderation? Vi talade med näringsläkare för att ta reda på vad som gör en god behandling och vad som bör undvikas.

Intressant nog är den ödmjuka bananen ett populärt val bland ett antal elit-dressyrhästar, inklusive Lara Butlers Rubin Al Asad och Eilbergs Marakov och Royal Concert. Bananer kan matas med huden på och är kända för att de är mycket kaliumhaltiga.

”Studier har visat att hästar föredrar banan framför traditionella smaker av mynta, morot och äpple,” förklarar hästnäringsläkaren, Olivia Colston MSc.

Oberoende hästnäringsfysiolog Fiona Watkins BSc (Hons) Pro Dip rekommenderar starkt selleri som en hälsosam behandling för din häst.

”Selleri är verkligen låg i socker och ett bra alternativ till morötter, som är 20% socker,” förklarar hon. ”Det är bra eftersom texturen i selleri innehåller mycket cellulosa, vilket gör den mycket bra för att tugga. Ju mer hästen tuggar, desto mer saliv genererar den. Saliv är alkaliskt och kan skydda mot saker som magsår.

Andra säkra snacks för hästar inkluderar:

 • jordgubbar
 • Russin
 • Melon
 • vindruvor
 • Cantaloupmelon
 • Bockhornsklöver  
 • Kamomill
 • Mynta
 • Rödbeta
 • rovor
 • Palsternacka

Men inte alla frukt och grönsaker är lämpliga snacks för hästar.

”Livsmedel som tenderar att producera tarmgas eller som tillhör nattskyddsfamiljen bör undvikas,” råder Spillers näringsläkare Clare Barfoot.

Livsmedel som bör undvikas inkluderar:

 • lök
 • Potatisar
 • tomater
 • Kål
 • Brysselkål

Där har du tipps på vad du kan unna din häst för olika snacks samt vad du bör hålla utkik för och hålla undan från hästen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *